page_banner

Вести

Apple ја турка верзијата iOS 17.2RC, сериите iPhone 13, 14 и 15 ќе поддржуваат безжично брзо полнење Qi2

Предговор
На почетокот на оваа година, Wireless Power Consortium (WPC) го лансираше најновиот стандард за безжично полнење Qi2.Qi2 има моќност на безжично полнење до 15W и карактеристики на магнетна привлечност.Сè додека се користи безжичното полнење поврзано со Qi2, производите од трети страни можат да им донесат на корисниците искуство со безжично брзо полнење споредливо со MagSafe на Apple, дури и без „MFM“ сертификатот на Apple.

На есенската конференција на Apple во 2023 година, Apple исто така официјално објави дека целата серија iPhone 15 поддржува безжично полнење Qi2.Верзијата iOS 17.2RC што ја турка Apple оваа недела (официјалната верзија ќе биде притисната следната недела) додаде поддршка за Qi2 за iPhone 13 и iPhone 14. Поддршка за безжично полнење.Со други зборови, моментално 12 модели, вклучувајќи ги сериите iPhone 13, 14 и 15, го поддржуваат најновиот стандард за безжично полнење Qi2.

Во моментов, многу производители на извори лансираа чипови за безжично полнење Qi2 и решенија за модули за безжично полнење Qi2, а поврзаните работи за тестирање и сертификација исто така се во полн замав.Во претстојната 2024 година, корисниците ќе видат лансирање на голем број нови производи кои поддржуваат безжично полнење Qi2, а исто така со нетрпение очекуваат да излезат повеќе мобилни телефони кои ќе го поддржуваат стандардот за безжично полнење Qi2 во иднина.

Протокол за безжично полнење Qi2
Пред да ги разгледаме мобилните телефони кои го поддржуваат стандардот за безжично полнење Qi2, ајде накратко да го разгледаме Qi2.

QI2 -1

Најновиот стандард за безжично полнење Qi2 на Wireless Power Consortium (WPC) е MPP протокол оптимизиран врз основа на MagSafe на Apple.Погодно е за корисниците да се усогласат и користат при безжично полнење и има подобра компатибилност и ефикасност на полнење.Во споредба со стандардот Qi од претходната генерација, Qi2 има две многу важни карактеристики, имено магнетна привлечност и поголема моќ на полнење.

Во моментов, многу безжични полначи развиени специјално за iPhone, иако веќе имаат магнетни својства, ја поддржуваат само моќта за полнење на Apple од 7,5 W;Моќта за полнење од 15 W бара полнач потврден од MFM на Apple, а цената е природно повисока.Најновиот безжичен полнач Qi2 ќе стане прифатлива алтернатива на безжични полначи со сертификат MFM.

Чи 2-2

Не само тоа, со промоцијата и популарноста на протоколот Qi2, ќе има повеќе поддржани терминали и додатоци.Идните телефони со Android може да поминат и Qi2 сертификат, да имаат вградени магнетни прстени и да го користат побрзиот универзален протокол за безжично брзо полнење Qi2.Се разбира, функцијата за магнетно заклучување поддржува нови форми на производи, како што се слушалките AR/VR.

Откако ќе биде лансирана новата верзија на iOS 17.2, бројот на мобилни телефони кои го поддржуваат стандардот за безжично полнење Qi2 ќе се зголеми од оригиналните 4 на 12. Ова е несомнено добра вест за големиот број корисници кои сè уште го користат стариот iPhone 13 и 14 серија.

По надградбата на iOS 17.2, корисниците можат да чекаат за лансирање на производи за безжично полнење поврзани со Qi2.Дотогаш, тие ќе можат да користат безжично полнење што поддржува 15W, се-во-едно држач за безжично полнење, безжично полнење во автомобил и магнетно вшмукување по пониска цена.Додатоци како што се напојувачките банки дополнително ја подобруваат ефикасноста на безжичното полнење во повеќе сценарија.

Меѓу горенаведените 12 мобилни телефони, освен 15-те серии објавени оваа година, единствените официјални модели во продажба се iPhone 13, iPhone 14 и 14 Plus.Иако многу модели се отстранети од официјалните канали, корисниците сè уште можат да ги купат во продавници од трети страни или да изберат половни модели кои се поисплатливи.

For more information, pls. contact “maria.tian@keliyuanpower.com”.
,


Време на објавување: Декември-11-2023 година